Sajam autohtone hrane iz prirodnog uzgoja 15.10. 10-14h/ 14.30 Morana Dogan o fermentiranom kupusu
Sajam je pokrenut radi fokusiranja na problem kontinuiranog tržišnog uništavanja sjemenske bioraznolikosti kao i pružanja praktične podrške uzgajivačima koji su, na različite načine,svoj trud i entuzijazam usmjerili na čuvanje sjemena.
Izlagači:
Udruga Šarac iz sela Ljubitovica u Dalmatinskoj zagori: ljubitovički češnjak, stare autohtone sorte mahunarki (leća,slanutak, jari grah, suhi bob), ukiseljena kapulica i ljutika, bademi, suhe smokve, maslinovo ulje…
Udruga Duga iz Međimurja:
Josip Sabol: žitarice (proso, heljda, kukuruz…), povrće (mrkva, krumpir, luk…), zimnica…; Nevenka Belak (OPG Hranjec): batat, butternut tikve, azuki i crni grah, sirupi, namazi, veganske batat kremšnite…;
Vesna Branilović: jastuci i taburei od heljde, samoniklo ljekovito bilje, hren, sušene jabuke…; Slavica Šegović: brašna i kaše (heljda, proso, pir, kukuruz, ječam, amaranth)…;
Vlado Posel: povrće (mrkva, cikla, pastrnjak, daikon…), grah, žitarice…
OPG Pereglin: stare sorte jabuka, zimnica, zelenje, paprike, sjeme starih sorti…
Marijan Dominko: stare sorte jabuka, batat…
Vlatka Štrok: muškatne tikve, veganske kremšnite od muškatne tikve, vegan enchilada, tomatillo salse, tradicionalni biljni melemi, sjeme starih sorti…
Srećko S: orasi, klice, prehrambeni enzim, vile za prozračivanje zemlje…
U 14.30 predavanje Morane Dogan „Fermentirani kupus – 365 dana zdravlja i sreće“: Sezona je kiselog kupusa. Kiseljenje raznih namirnica prirodnim slijedom smjena bakterijskih sojeva postoji u svim krajevima na Zemlji. Umijeće njegovanja željenih sojeva bakterija rezultat je iskustva i znanja o poboljšanju zdravlja kojeg donose, te služenja tom procesu, kako u profinjenom vinarstvu, tako i u ‘banalnom’ kupusarstvu. Korist fermentirane hrane je ogromna. Fermentirajte sami i/ili saznajte od koga i zašto nabavljati…
+ There are no comments
Add yours