Izložba Helene Ohnjec / proslava 3. Sokićevog rođendana, 18.3.2016. u 19 h


helena izložba foto

 

 

O izložbi:

1927. u Parizu Krsto Hegedušić slika malu temperu „Bilo nas je pet vu kleti“ kojom postavlja temelje hlebinske škole. Istovremeno u Parizu cvjetaju razni modernistički pravci, a svijest o njima ne sprječava Hegedušića da se inspirira svojim zavičajem i drži svog likovnog izričaja.
Na ovaj kratki izlet kroz vrijeme potakli su me ovdje izloženi radovi akademske kiparice Helene Ohnjec. U njima, naime, ima nešto naivno jer Helena za svoje motive bira događaje iz svoga svakodnevnog života poput češljanja, jutarnje kave, cuganja, kupanja u kadi ili kartanja. Na njima će se, za razliku od djela naivnih umjetnika kakve poznajemo, umjesto krava i drugog blaga naći kućni ljubimci i gradske ptice, odmor neće biti u polju, nego pred televizijom s nogama na tabureu, a umjesto njih pet vu kleti kod Helene će ih se za stolom naći šest – kako dijele jednu veliku pizzu. Osim tih spontanih i nepretencioznih crteža bogatih detaljima i tonovima sive, ima i onih hrabro kadriranih u kojima Helena kao vrstan crtač stvara čiste kompozicije odmjerenih linija i kontrasta linearnih tekstura. Osim crteža tu su i trodimenzionalni radovi, skulpturice-zdjelice u kojima Helena kombinira linearne gravure i vješto modelirane putene dijelove tijela. Svim tim radovima autorica u svojoj dnevnoj rutini traži i bilježi one jednostavne trenutke koji, kad ih sagledamo izvan neumoljivog protoka vremena i neminovne repetitivnosti radnji, postaju jedinstveni i počinju zračiti romantikom, mistikom i radošću življenja.
Baš kao i Hegedušić, Helena je svjesna svih umjetničkih -izama svoga doba, ali to je ne sprječava da svojim autentičnim likovnim izrazom u kupanju u kadi s gumenom patkicom pokuša pronaći svoju Arkadiju. Pritom ipak ostaje posve usidrena u zadanom joj vremenu i prostoru, kakvi god jesu. Ova izložba Helenin je svojevrsni umjetnički dnevnik kojeg, na našu sreću, ne čuva samozatajno u koricama svog artist’s booka, već ga u vidu uporabnih predmeta vraća u svakodnevnicu iz koje je i proizašao. Tako se može dogoditi da nas zalogajčić iz Helenine „Zdjele druženja“ podsjeti na vrijednost i neponovljivost svih naših druženja i ostalih dragih trenutaka koji nam u bujici svakodnevice prelako izmaknu.
Hana Lukas Midžić

O umjetnici:

Helena Ohnjec(1981.), diplomirala je 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, u klasi prof. S. Drinkovića. Sudionica je mnogih skupnih i samostalnih izložbi. Članica je HDLU-a i ULSZ-a.

+ There are no comments

Add yours